Sağlık bilimleri alanında hazırlanan makalelerin yayınlandığı bilimsel, akademik bir dergidir. Ulusal ve uluslararası bilimsel, atıf indekslerinde taranan ve düzenli olarak yayınlanan bir dergi olması amaçlanmaktadır.
Van Sağlık Bilimleri Dergisi’nde; sağlık alanındaki deneysel ve klinik çalışmalar, olgu sunumları,
derlemeler ve editöre mektuplar yayınlanır. Dergiye gönderilen yazılar daha önceden yayınlanmamış (kongre
bildirileri hariç) ve orijinal olmalıdır.
1. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir. Her yayının Türkçe ve İngilizce başlığı olmalıdır ve Türkçe “Özet” ve İngilizce "Abstract" verilmelidir.
2. Metinde sade ve anlaşılır bir yazım dili kullanılmalı, bilimsel yazım tarzı benimsenmeli, gereksiz tekrarlardan kaçınılmalı ve kısaltmalar ilk kullanıldığı yerde tanımlanmalıdır.
3. Her türlü yayın hakkının devredildiğine dair beyanları kapsayan "Yayın Hakkı Devir Sözleşmesi" imzalanarak editöre iletilmelidir.
4. Yazışma adresinde belirtilen sorumlu yazar; tüm yazışmalardan sorumludur.
5. Dergiye gönderilecek olan makalelerin intihal (benzerlik) raporu alınmalı ve başvuruya eklenmelidir. Benzerlik oranı %20'den fazla olmamalıdır. Aynı kaynaktan %5'ten fazla benzerlik olmamalıdır.
6. Makalelerde “Araştırma ve Yayın Etiğine” uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir. Doğrudan ve dolaylı olarak insan ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda; ilgili etik kurullarından onay alındığı belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgi makalede bulunmalıdır.
ULAKBİM TR Dizin tarafından hazırlanan etik İlkeler konusundaki akış şemasından, etik kurul başvuruları ile ilgili gerekli bilgilere ulaşılabilir.
7. Makale gönderimi: Makaleler DergiPark sisteminden üye girişi yapılarak, sunulmalıdır.
8. MAKALE TÜRLERİ
Orijinal Araştırma Makalesi: Genel format; başlık sayfası, özet ve anahtar kelimeler (Türkçe ve İngilizce), metin (giriş, materyal ve metot, bulgular, tartışma), kaynaklar, teşekkür, çıkar çatışması şeklinde yapılandırılır. Özet, 250 kelimeyi geçmemelidir.
Derlemeler: Güncel, bilimsel konularda hazırlanmalı ve güncel kaynaklar kullanılmalıdır. 3000 kelimeyi geçmemelidir. Özetleri 250 kelimeyi aşmamalıdır. Şekil (şekil, resim, çizim, grafik, harita vs.) ve tablolar, derleme bütünlüğü içinde ve kelime sayısı göz önüne alınarak makul sınırlarda olmalıdır. Genel format; başlık sayfası, özet ve anahtar kelimeler (Türkçe ve İngilizce), metin, kaynaklar, teşekkür, çıkar çatışması şeklinde yapılandırılır.
Olgu Sunumu: Olgu sunumları kısa ve öz olmakla birlikte; 2000 kelimeyi, özet ise 250 kelimeyi aşmamalıdır. Bilgilendirilmiş onam formu metinde belirtilmelidir. Genel format; başlık sayfası, özet ve anahtar kelimeler (Türkçe ve İngilizce), metin (giriş, olgu, tartışma), kaynaklar, teşekkür, çıkar çatışması şeklinde yapılandırılır.
Editöre Mektup: Basılan makaleleri nesnel, yapıcı ve eğitici şekilde eleştiren mektupları desteklemekteyiz. Bu mektuplar önceki üç ay içinde yayınlanmış makaleler ile ilgiliyse, değerlendirmeye alınır. Mektuplarda beşten fazla kaynak kullanılmamalıdır. Bu mektuplar makalenin yayınlandığından bir ya da iki sonraki sayıda yayınlanır. Genel format; başlık sayfası, özet ve anahtar kelimeler (Türkçe ve İngilizce, ancak makalelerde olduğu gibi alt başlıklara gerek yoktur), metin ("Sayın editör", diye başlamalıdır), kaynaklar, teşekkür, en fazla bir tablo ya da şekil olarak yapılandırılır.
9. MAKALENİN HAZIRLANMASI
Makaleler, “word for windows” programında iki satır aralıklı ve 12 punto Times New Roman fontu kullanılarak yazılmalıdır. Sayfanın üst, alt ve her iki yanında 2,5 cm boşluk yer almalıdır. Tüm sayfalar sırası ile numaralanmalıdır Başlık, özet, tablo başlığı, şekil açıklaması ve cümle başlarında kısaltma kullanılmamalıdır. Metin kısmında kısaltma, ilk geçen yerde parantez içerisinde belirtildikten sonra metin genelinde kullanılabilir. Makale 16 sayfayı aşmamalıdır (kaynaklar dahil).
Başlık-Adres sayfası: Makale başlığı (Türkçe, İngilizce), yazar adları (açık isim, soy isim), adresler, sorumlu yazar, sorumlu yazar iletişim bilgileri (E-posta, telefon, açık adres) sunulmalıdır. Ayrı bir dosya olarak yüklenmelidir.
Ana Metin: Türkçe ve İngilizce başlık, Türkçe ve İngilizce özet ve makalenin devamı şeklinde (Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular, Tartışma) olmalıdır.
• Başlık: Kısa, açık, tüm harfleri büyük ve yazı için uygun olmalıdır. Makalenin sadece Türkçe ve İngilizce başlığı olmalıdır. Yazar adları ve adresleri olmamalıdır.
• Özet: Türkçe yazılarda, Türkçe ve İngilizce özet olmalıdır. İngilizce yazılarda, Türkçe özet de gereklidir. Özet, 250 kelimeden daha uzun olmamalıdır.
• Anahtar kelime: Özetlerin altına 3-5 adet anahtar kelime verilmelidir. Türkçe anahtar kelimeler, "Türkiye Bilim Terimleri (TBT)"’ne uygun olarak verilmelidir .
• İngilizce anahtar kelimeler, "Medical Subject Headings (MESH)" e uygun olarak verilmelidir.
Metin: Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular, Tartışma, Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır.
• Giriş; çok uzun genel bilgiler ve tekrarlardan kaçınılmalıdır. Son kısmında amaç veya hipotez mutlaka belirtilmelidir.
• Materyal ve Metot; çalışma planı, uygulanan analiz yöntemleri ve istatistiksel analiz yer almalıdır. Rutin olarak uygulanan ve çok bilinen metotlar sadece literatür verilerek belirtilmelidir.
• Bulgular; tablo ve şekillerde yer almayan bulgular, metin olarak yer almalı, tablo ve şekillerde yer alan bulgular için ilgili tablo ve şekillere atıf yapılmalıdır.
• Tartışma; elde edilen sonuçlar, mevcut güncel literatür verileri ile tartışılmalıdır. Tartışmanın son kısmında, makalenin ana sonucu belirtilmelidir.
• Materyal ve Metot, Bulgular ve Tartışma kısımlarına, makalenin anlaşılmasını kolaylaştırmak için alt başlıklar eklenebilir. Metinde yapılan kısaltmalarda, ayıraçtan sonra kısaltmanın okunuşuna göre devam edilmelidir (örneğin, multipl skleroz için: MS'nin, MS'un değil). Türkçesi de bulunan ve yaygın olarak kullanılan terimlerde yabancı kelime kullanılmamalıdır. Metinde geçen anatomik oluşum, hastalık ve sendrom adları da, özel isimler bulunmadıkça, Türkçe okunuşlarına göre yazılmalıdır (örneğin, corpus callosum yerine korpus kallozum). Yazılarda SI (Systeme International) birimleri kullanılmalıdır. Birimlerden sonra nokta olmamalıdır (mg. /kg. ml. gibi). Metin içinde, bütün tablo ve şekillere atıfta bulunulmalıdır. Makalenin sayfaları, giriş sayfasından başlayarak numaralandırılmalıdır.
• Teşekkür: Araştırmaya finansman sağlayan kuruluşa veya çeşitli katkıları için ilgili kişilere, kurumları belirtilerek “Teşekkür” edilmeli ve bu bölüm Tartışma ile Kaynaklar arasında yer almalıdır.
• Dergiye gönderilen bütün makaleler için, makale içerisinde kaynaklar başlığından önce "Çıkar Çatışması" başlığı altında “Yazarlar çıkar çatışması olmadığını beyan eder” ifadesi yazılmalıdır.
10. KAYNAKLAR:
-Metin içi kaynak gösterme (https://www.endnote.com/style_download/apa-6th-sections/)
-Metin içindeki literatür açıklamaları; soyadı ve tarih verilmek suretiyle (Collins, 2010), (Collins ve Surabi, 2011), (Kayaalp ve ark., 2000) veya Demir ve Yıldız (2019) …… şekillerinde düzenlenmelidir.
-Birden fazla kaynak belirtilmek istendiğinde; bunlar noktalı virgül ile ayrılmalı ve yıla göre eskiden yeniye doğru sıralanmalıdır.
-Metin içinde anılan bütün literatürler, Kaynak kısmında; Kaynaklarda verilmiş olan her literatür ise metnin içinde verilmiş olmalıdır.
Tek yazarlı çalışmalar: Tarih bir kez verildiği zaman, aynı paragrafta ikinci kez yazılmaz. Ör: Besleme programlarında vitamin takviyesi............. (Yıldız, 2016), - Collins (2015) vitamin takviyesinin ............. Collins’in çalışmasında…
İki yazarlı çalışmalar: İki yazarlı bir çalışmayı kaynak gösterirken, her zaman her iki yazarın da ismi verilir. Ör: Süreç hastanelerin resmi kaydı ile başlar ..... (Collins ve Surabi, 2017) - Collins ve Surabi (2015) yaptıkları bir çalışmada...
Üç ya da daha fazla yazarlı çalışmalar; 3 ya da daha fazla yazarı olan bir çalışma kaynak olarak gösteriliyorsa, sadece ilk yazarın soyadı verilir ve parantez içinde kullanımda “ve ark.” eklenir. İngilizce yazılmış kısımlarda ise “ve ark.,” yerine “et al.,” yazılır.
-Kaynaklar listesinde yararlanılan eser;
Bu bölüm, yeni bir sayfadan başlayacak şekilde oluşturulmalıdır. “Kaynaklar” listesi alfabetik sıra ile 1 satır aralığı ve 12 punto kullanılarak düzenlenmelidir.
Kaynaklar listesi yazılırken, yazarları belli olan kaynaklarda, soyadları aynı ise isimlerin baş harfleri dikkate alınır. Aynı yazar tarafından yazılmış kaynaklar da ise tarih olarak erken yayınlanmış olan, önce verilir. Ancak, aynı yazarın aynı tarihli iki çalışması da var ise tarihin sonuna küçük harflerle sıralama yapılır. - Collins A. (2004a). …… - Collins A. (2004b). …..
Kaynak 1-5 yazarlı bir makale ise; Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri (Yıl). Makalenin adı yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde. Derginin adı italik ve her kelimenin ilk harfi büyük şekilde, Cilt (Sayı), Sayfa Numara Aralığı. Örneğin; Özkan C, Karaca M. (2013). Van Kedilerinin kulak uyuzunun (Otodectes cynotis) topikal selamectin ile tedavisi. Turkiye Parazitoloji Dergisi, 37(1), 269-272.
Kaynak 6 ve daha fazla yazarlı bir makale ise; Yazar A (Soy isim, İsmin baş harfi), Yazar B, Yazar C, Yazar Ç, Yazar D, Yazar E ve ark. (ilk altı yazarın ismi yazılır, daha fazla isimli makalelerde altı yazardan sonra ve arkadaşları ifadesi kullanılır). Makalenin adı yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde. Derginin adı italik ve her kelimenin ilk harfi büyük şekilde, Cilt (Sayı), Sayfa Numara Aralığı. Örneğin; Rose ME, Huerbin MB, Melick J, Marion DW, Palmer A, Schiding JK, et al. (2002). Regulation of interstitial excitatory amino acid concentrations after cortical contusion injury. Brain Research, 935(1), 40-46.
Kaynak e-dergide makale ise; Yazar A (Soy isim, İsmin baş harfi) (Yıl). Makale adı. Derginin adı, doi: Örneğin; Smith JA (2010). Citing advance online publication: A review. Journal of Psychology. Advance online publication. doi: 10.1037/a45d7867
Kaynak kitap ise; Yazar A (Soy isim, İsmin baş harfi) (Yıl). Kitap Adı. Şehir, Yayınevinin adı, (varsa sayfa aralığı). Örneğin; Sağlam M, Aştı RN, Özer A (2001). Genel Histoloji. Ankara, Yorum Matbaacılık.
Birden çok baskısı olan kitap; Yazar A (Soy isim, İsmin baş harfi) (Yıl). Kitap Adı. Baskı numarası, Şehir: Yayınevinin adı, (varsa sayfa aralığı). Örneğin; Özcan R (2003). Kalp Hastalıkları. 2. Baskı, İstanbul, Sanal Matbaacılık, 185-194.
Çeviri kitaptan alıntı: Yazar A (Soy isim, İsmin baş harfi) (Yıl). Kitap Adı. (Çevirmenin adı). Baskı numarası, Şehir: Yayınevinin adı, (varsa sayfa aralığı). Örneğin; White DO, Fenner FJ (2000). Medikal Viroloji. (Çev. MZ Doymaz). 2. Baskı, İstanbul, Nobel Yayınevi.
Kitabın elektronik versiyonu: Yazar A (Yıl). Kitap Adı. Erişim linki. Örneğin; Shotton A (1989). Computer addiction? A study of computer dependency [DX Reader version]. Retrieved from http://www.ebookstore.tandf.co.uk/html/index.asp
Editörlü kitap; Yazar A (Ed.) (Yıl). Kitap Adı. Şehir, Yayınevinin adı, sayfa aralığı. Örneğin; Özbek M (Ed.). (2005). Kamusal Alan. İstanbul, Hil.
Kitaptan bir bölüm ise: Yazar A (Soy isim, İsmin baş harfi) (Yıl). Kitap Adı. Bulunduğu kitabın adı, Baskı numarası, Şehir, Yayınevinin adı, sayfa aralığı. Örneğin; Emmerson BT (1989). Gout and renal disease. In: Massry SG, Glassock RJ (Editors). Textbook of Nephrology. 1st Edition, Baltimore, Williams and Wilkins , 756-760.
Yayımcının ve yazarın kurum olduğu yayın; Kurum adı (Yıl). Kitap Adı. Şehir, sayfa aralığı. Örneğin; Türk Standartları Enstitüsü (1984). Adlandırma ilkeleri. Ankara.
Kaynak internet sayfası ise;
Yazarı ve başlığı belli ise; metin içinde (Yazarın soyadı, yıl) şeklinde yazılır. Kaynak listesinde; Yazar A (yıl). Başlık, web adresi (Erişim Tarihi:) şeklinde yazılır.
Yazar ve başlık belli değil ise; Türkçe kaynak için, metin içinde (Anonim, yıl) olarak yazılır. Kaynak listede ise Anonim (yıl). Web adresi, (Erişim Tarihi:) yazılır. İngilizce kaynak için, metin içinde (Anonymus, yıl) olarak yazılır. Kaynak listede ise Anonymous (yıl). Web adresi, (Erişim Tarihi:) yazılır. Bu şekilde birden fazla kaynak kullanılması halinde (Anonim 1, Anonim 2 ….) olarak sıralanmalıdır. Ticari olmayan ve hükümetler ile ulusal ve uluslararası bilimsel kurul ve kuruluşların resmi internet sayfaları erişim tarihi belirtilerek kaynak olarak gösterilebilir.
Kaynak tez ise: Yazar A (Yıl). Tez başlığı. Tezin türü, Üniversite, Enstitü, Şehir. Örneğin; Sarı E (2008). Kültür Kimlik ve Politika: Mardin’de Kültürlerarasılık. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Kaynak Kongrede Bildiri ise: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl, Ay). Sunumun adı, Bilimsel Toplantının Adı, Toplantının gerçekleştiği şehir, ülke. Örneğin; Sampath C, Holbik M, Krenn L, Butterweck V (2015, 4-6 September). Anxiolytic effects of fractions obtained from Passiflora incarnata L. in the elevated plus-maze in mice. ILCA 2015 9th Annual Conference, Paris, France.
Kaynak kongre kitabında ise: Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi (Yıl, Ay). Sunumun adı. (Kongre Kitabı, sayfa aralığı). Bilimsel Toplantının Adı, Toplantının gerçekleştiği şehir, ülke. Örneğin; Göktepe N (2010, 24-25 Mayıs). Hemşirelerin verimliliğe ilişkin tutumu (Kongre Kitabı, 89]. 10. Hastane ve Sağlık Kuruluşları Kongresi, Kıbrıs.
11. TABLO VE ŞEKİLLER
• Şekil ve tabloların metin içinde geçtiği yerler, ilgili cümlenin sonunda belirtilmelidir.
• Resimler/fotoğraflar renkli, ayrıntıları görülecek derecede kontrast ve net olmalıdır. Net baskı elde edilebilmesi için şekil, resim/fotoğraflar ayrı birer JPEG dosyası olarak (piksel boyutu yaklaşık 500x400, 8cm eninde ve 300 dpi çözünürlükte taranarak) açıklaması ile birlikte dergiye ayrıca iletilmelidir.
• Kullanılan kısaltmalar şekil ve tabloların altındaki açıklamada belirtilmelidir.
• Daha önce basılmış şekil ve tablolar kullanılmış ise yazılı izin alınmalıdır ve bu izin açıklama olarak şekil ve tablolar açıklamasında belirtilmelidir.
• Tablo başlıkları tablo üstünde, şekil başlıkları şeklin altında, ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır (Tablo 1. ve Şekil 1.).
12. Yayının baskı öncesi provası sorumlu yazara gönderilir ve üç gün içerisinde kontrol edilerek dergiye geri gönderilmesi istenir.
13. Kabul edilip yayınlanan makalelere (https://dergipark.org.tr/tr/pub/vansaglik) adresinden ulaşılabilir.
14. Her türlü iletişim için (sagbil.dergi@yyu.edu.tr) adresi kullanılabilir.
ETİK İLKELER
Genel olarak:
Van Sağlık Bilimleri Dergisi, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors)'nin önerilerine ve COPE (Committee on Publication Ethics)'nin akış şemalarına kesinlikle uymaktadır.
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ'ne buradan ulaşabilirsiniz.
Editörün Sorumlulukları:
Editör, gönderilen makalelerin içeriğini ilgili yazar, hakemler ve yayıncı dışındaki kişilere karşı gizli tutmalıdır.
Editör, hakemlerin izni olmadan, hakemlerin hiçbir bilgisini üçüncü bir şahsa ifşa etmemelidir.
Editör, makalenin önemi, özgünlüğü, netliği ve derginin kapsamı ile ilgili olarak, makaleyi kabul edip etmeme konusunda nihai kararı verme hakkına sahiptir.
Editör, gönderdiği ve henüz yayınlanmamış makalelerde bildirilen herhangi bir veri veya çalışmanın herhangi bir bölümünü, kendi araştırmaları için kullanmamalıdır.
Hakemlerin Sorumlulukları:
Hakem, makalenin kendi uzmanlık alanı içinde olmadığını düşünüyorsa, bu durumu editöre bildirmelidir.
Değerlendirme sürecini, editörün istediği tarihe kadar tamamlamayacağını düşünüyorsa, bu durumu editöre bildirmelidir.
Çıkar çatışması söz konusu olduğunu düşünüyorsa, bu durumu editöre bildirmelidir.
Hakem, editörün yetkilendirmesi dışında, makale hakkında başkalarına bilgi vermemelidir.
Hakem, makaleyi bilimsel ve profesyonel bir şekilde değerlendirmeli ve yazarları rencide edici eleştirilerden kaçınmalıdır.
Yazarın Sorumlulukları:
Yazar, makalenin orijinalliğini garanti etmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Doğrudan ve dolaylı olarak insan ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda; ilgili etik kurullarından onay alındığı belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. ULAKBİM TR Dizin tarafından hazırlanan etik İlkeler konusundaki akış şemasından, etik kurul başvuruları ile ilgili gerekli bilgilere ulaşılabilir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
Her türlü bilimsel ve yayın etiği kuralına uymak ve gerekirse bu konuda bilgi vermek yazarın sorumluluğundadır.
Yazar makaleyi aynı anda birden fazla dergiye göndermemelidir.
Yazar, araştırmayı destekleyen tüm kaynakları açıkça belirtmeli ve ayrıca herhangi bir çıkar çatışması / çatışması varsa beyan etmelidir.
Yazar, araştırmaya katkıda bulunanlara uygun bir şekilde teşekkür etmelidir.
Yayıncılar, editörler, hakemler ve okurlar; yazardan, editör incelemesi ve halkın erişimi için ham verileri isteme hakkına sahiptir.
YAYIN POLİTİKASI
1. Van Sağlık Bilimleri Dergisi, açık erişimlidir,
2. Makalelerin; değerlendirme öncesi ve sonrasında ve yayın aşamasında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
3. Makaleler birbirinden bağımsız, konusunda uzman, en az 2 hakem tarafından değerlendirilmektedir.
4. Makale değerlendirme süresi; hakem sürecine bağlı olarak 1-3 ay arasındadır.
5. Gönderilen her makale, intihal açısından taranmış olmalıdır ve raporu eklenmelidir. Benzerlik oranı %20'den fazla olmamalıdır. Aynı kaynaktan %5'ten fazla benzerlik olmamalıdır.
6. Dergiye gönderilen bütün makaleler için, yazarlar herhangi bir kişi veya kuruluş ile çıkar çatışması olmadığını beyan etmelidir.
ŞİKAYET POLİTİKASI
Dergi yönetimi, her konudaki şikayetleri değerlendirmek ve çözmek için gereken çabayı gösterecektir. Bu amaçla , COPE'nin ilgili akış şemaları takip edilecektir.
Şikayetler; sagbil.dergi@yyu.edu.tr adresine e-posta gönderilerek yapılabilir.
Makalelerin değerlendirme öncesi ve sonrasında ve yayın aşamasında, herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.